MTV voimistelijan polku

 

Harrastepojat / FreeGym / Parkour

Harrasteryhmässä lähdetään liikkeelle aina positiivisuuden kautta; urheilusta innostumisesta sekä lajirakkauden sytyttämisestä. Painotetaan riittävää kokonaisliikuntamäärää ja harjoitellaan perustaitoja monipuolisesti leikkien ja pelien kautta. Nopeus- ja koordinaatio harjoitteet, tasapaino sekä voima- ja liikkuvuus harjoitteet ovat osana harjoitusta jokaisella kerralla. Treenien sisällä pyritään järjestämään vapaa aikaa jokaiselle voimistelu tunnille.

 

Kilpaharrastelinja

Kilpaharrastelinjalla harjoitellaan tavoitteellisesti mutta pilke silmäkulmassa. Ryhmässä harjoitellaan intensiivisesti 2-3 kertaa viikossa lajitreeniä painottaen. Voimistelijoilla on mahdollisuus myös kilpailla 3-6 kertaa vuoden aikana omien toiveiden mukaisesti. Ryhmästä on mahdollista siirtyä myös kilpalinjalle. Kilpaharraste linja mahdollistaa myös toisessa lajissa tavoitteellisen harrastamisen, jolloin voimistelu toimii hyvänä tukilajina.

Ryhmän harjoituksissa painotetaan perustaitojen vahvistamista sekä kehitetään lajitaitoja aiemmin opitun päälle. Kehitetään perusvoimaa, kehonhallintaa sekä keskivartalon voimaa. Harjoituksissa painottuu harjoittelun runsas variointi sekä hyvän ilmapiirin luominen harjoittelun mielekkyyden tueksi. Harjoituksissa annetaan aikaa myös organisoimattomalle harjoittelulle.

Ryhmään voi siirtyä katselmusten kautta harrasteryhmistä tai kilpalinjan I tasolta.

 

Kilpalinja I taso

Kilpalinjan toiminnassa keskeisenä tavoitteena on säännöllisestä lajiharjoittelusta innostuminen. Harjoituksissa mennään positiivisuuden kautta ja pyritään säilyttämään ilo, joka voimistelun kautta on löydetty. Harjoitustilanteessa viihtyminen ja oppimisesta kiinnostuminen korostuvat tällä tasolla. Opitaan ymmärtämään harjoittelun merkitys ja toistojen tarve kehittymiseen lajissa. Kasvetaan osaksi ryhmää ja valmistaudutaan kilpailemiseen.

Harjoituksissa kehitetään perusvoimaa, kehonhallintaa sekä liikkuvuuksia. Mukana nopeus- ja koordinaatioharjoitteet, tasapainon kehittäminen sekä peruskestävyyttä kehittävä liikkuminen. Kilpalinjan ensimmäisellä tasolla lajitaitojen tekniikan ja havainnoimisen ymmärtäminen kehittyy. Harjoituksissa painottuu harjoittelun runsas variointi sekä hyvän ilmapiirin luominen harjoittelun mielekkyyden tueksi. Harjoituksissa annetaan aikaa myös organisoimattomalle harjoittelulle.

Ryhmään voi siirtyä katselmuksen kautta harrasteryhmistä tai kilpaharrastelinjalta.

 

Kilpalinja II taso

Kilpalinjan II tason toiminnassa harjoittelun määrässä ja laadussa tapahtuu nousujohteinen lisääntyminen. Keskeisenä tavoitteena on laajan liikevalikoiman saavuttaminen sekä sisäisen motivaation vahvistaminen ja tukeminen. Harjoituksissa mennään positiivisuuden kautta ja pyritään säilyttämään ilo, joka voimistelun kautta on löydetty. Huomioidaan murrosiän tuomat muutokset sekä tuetaan urheilijana kasvamisessa. Tässä vaiheessa huipulle tähtäävä voimistelu vaatii lajivalinnan tekemistä. Harjoituksia kertyy 4+ kertaa viikossa.

Harjoittelussa jatketaan perus- ja nopeusvoiman kehittämistä lajinomaisesti, myös lisäpainoilla ja kuminauhoilla. Pyritään hyvään lihastasapainoon ja kiinnitetään erityistä huomiota tähän kasvukauden aikana. Kestävyysharjoittelua tehdään lajinomaisin liikkein ja painotetaan palautumisen tärkeyttä kehityksessä sekä myös loukkaantumisten ennalta ehkäisyssä. Jatketaan vaikeampien liikkeiden harjoittelua aiemmin opitun perustalle. Suuri määrä toistoja on läsnä jokaisessa harjoittelussa.

Ryhmään siirrytään valmentajan harkinnan mukan kilpalinjan I tasolta.