Voimistelijan polku


Voimistelukouluryhmissä lapselle sopivan tason valitseminen:
Jokaiselle tasolle on valittu liikkeet, jotka olisi hyvä osata tasolle siirryttäessä. Osattavat liikkeet varmistavat, että valitun tason harjoitteet tukevat lapsen liikuntataitojen oikea-aikaista kehittymistä ja voimisteluliikkeiden vaikeustasot ovat sopivia.

Ryhmissä etenemisessä ei kannata kiirehtiä, sillä liian nopeasti edetessä lapsi ei ehdi oppia voimisteluliikkeiden oikeita tekniikoita. Oikean tekniikan osaamisella (ja voimatasojen kasvattamisella) on tärkeä rooli urheiluvammojen ennalta ehkäisemisessä. Vartalon hallintaa liikkeissä oppii vain toistojen myötä!


Voimistelukoulussa on kolme tasoa
I-taso: Voimistelun aloittaville ja Kuperkeikkakoulusta jatkaville, 7-12-vuotiaille.
II-taso: Suositellut liikkeet osaaville, noin kaksi-kolme vuotta harrastaneille, 7-12-vuotiaille.
III-taso: Suositellut liikkeet osaaville, noin 4-v+ harrastaneille, 9-15-vuotiaille.

I-taso
I-tasolta voi aloittaa kuka tahansa 7-12-vuotias. Aloittavalta voimistelijalta ei vaadita ennakkotaitoja. Valitse tämä taso, jos lapsi aloittaa voimisteluharrastuksen tai on ollut aikaisemmin mukana kuperkeikkakoulussa.

I-tason tavoiteliikkeet: Tasapainovaa’at, silta, kuppi- ja kaariasennot, niskaseisonta, päälläseisonta, kärrynpyörä, aisamatkustus riippuen, selinheitot ja heilahdukset, juoksuvauhdista ponnistuslaudalle ja tasajalkahyppy korokkeelle, käsinseisontakaato patjalle. Tutustutaan voima- ja liikkuvuusharjoitteiden tekniikoihin sekä harjoitellaan kehonosien tunnistamista.

II-taso
7-12-vuotiaat, noin 2-3 vuotta harrastaneille sekä alla mainitut liikkeet osaaville

Osattavat liikkeet
 Hyppy: juoksuvauhdista ponnistuslaudalle ja tasajalkahyppy korokkeelle, käsinseisontakaato patjalle. Nojapuut: roikkuen kuppi- ja kaariasennot, aisamatkustus riippuen, selinheitto. Puomi: vaaka. Permanto: silta, niskaseisonta, päälläseisonta, kärrynpyörä. Leuanvedon tekniikka, riipunnassa polvien nosto rintaan, oikeat venytysasennot ja kehonosien tunnistaminen.

II-tason tavoiteliikkeitä: Hyppy: Ponnistuslaudalta lentokuperkeikka/voltti. Nojapuut: Kieppi, selinheitto suorin vartaloin, kiintopyörähdys. Puomi: babykässäri ja erilaisia hyppyjä. Permanto: kuppikuperkeikka, kaatosilta, tik-tak korokkeelle, puolivoltti, arabialainen, käsilläseisonta tuella, haarakulmanoja.


III-taso
9-15-vuotiaat, noin 4 vuotta tai enemmän harrastaneille sekä alla mainitut liikkeet osaaville

Osattavat liikkeet
 Nojapuilla: kieppi, kiintopyörähdys. Puomi: Babykässäri. Permannolla: haarakulmapito (10sek), suorin käsin kuppikuperkeikka, tik-tak korokkeelle, puolivoltti, käsinseisonta tuella. Voimataso: Varpaiden nosto aisaan x3, leuanveto x3

III-tason tavoiteliikkeitä
Hyppy: urhohyppy. Nojapuilla: puolijättiläinen, kippi, voimakieppi YA, kiintopyörähdys YA. Puomilla: piruetti 180, kärrynpyörä. Permanto: Käsilläseisonta, käsilläkävely, puolivoltti, arabialainen, akrobaattisten liikkeiden yhdistelmät, esim. arabialainen-flikki-takaperinvoltti.

Telinevoimistelun taitoryhmään siirtyviltä vaaditaan samat osattavat liikkeet kuin III-tasolle siirryttäessä (yllä mainitut liikkeet).